måndag 6 april 2009

Senaste dagarna och LCHF

De senaste dagarna har varit ganska kämpiga. Kunde inte delta i firandet av Niklas igår och har sovit nästan hela dagen idag. En typisk dag 11, som den varit under flera behandlingar. Jag njuter dock av ljuset och värmen och vet att det blir bättre.

Ester har varit på ultraljud av sina höfter, men allt var ok efter larm om knäppningar i höftlederna. Underbart!

Hittade den här artikeln på Annika Dahlqvist blogg hon skriver om fettrik kost vid övervikt och cancer att det är sockret som gör oss feta och sjuka och att naturligt fett även animaliskt fett är nyttigt.
LCHF = Low Carb High Fat = Lite kolhydrater, mera fett och cancer
07 jan kl 23:19, 2009

"En vanlig fråga är vad LCHF har för inverkan på cancerrisken och -utvecklingen.Jag har nu skrivit in under marginalslänken De vanligaste frågorna:
Sannolikt har de onaturliga fetterna, margarinerna, och de inflammationsframkallande omega-6-oljorna (ex majsolja och solrosolja) en negativ effekt på cellernas försvar mot cancerframkallande ämnen. Cellmembranerna byggs till stor del upp av fett, och dessa felaktiga fetter blir fel för cellen och gör den felfungerande.Detta gör att dessa fetter ökar risken för cancer. Även många kemikalier i E-numren riskerar att öka cancersjukdom. Mediciner, som blodfettsänkande statiner, har också visats öka risken för cancerinsjuknande.När man har fått cancer så göds cancercellerna av kolhydrater. Cancerceller kan nämligen bara använda socker som energi, de kan inte förbränna fett. Otto Warburg fick Nobelpriset redan 1931 för denna upptäckt. Även hög insulinnivå har visats stimulera cancerbildning och -utveckling. Detta stämmer med att diabetiker typ2 har mångdubbelt ökad risk att drabbas av cancer av alla sorter.Den fettsnåla kolhydratrika kosten, med margariner och matoljor, kan alltså orsaka cancer och göder sedan cancercellerna.
Många känner till att insulin fungerar genom att sänka blodsockret. Men det är bara en av insulinets funktioner. Insulinet kontrollerar också cellernas intag av andra ämnen, som t ex fett. Insulinets viktigaste roll när det gäller cancer är att det ökar DNA-replikationen. Insulin stimulerar alltså celltillväxt och celldelning. Insulin driver utvecklingen av cancer, det gäller alla slags cancer, men framför allt bröst- och tjocktarmscancer. Insulin hämmar även celldöd.
Cancerceller tillverkar och utsöndrar sitt eget insulin så att de kan ha obegränsad tillgång till glukos. Insulinet de utsöndrar kallas insulin-like growth-factor, eller IGF, och det ger cancerceller en obegränsad drivkraft för tillväxt. Cancerceller har också tio gånger fler receptorer för IGF på sina cellmembran, på samma sätt som för insulinreceptorerna. Förmågan att binda insulin och ta in glukos ökar därför enormt.
Ju mer glukos i blodet, och ju mer insulin som används av kroppen, desto mer tillväxt och livskraft i cancern.
Det här är en mycket förenklad bild, men i stora drag är det så det fungerar. Så vad kan man göra?
Det finns ingenting som är mer effektivt än en riktig kost. Så, för guds skull, SLUTA ÄTA SOCKER! Men det gäller att veta att socker finns i många olika former*.
Träning, både aerobisk och anaerobisk, är viktig i det här sammanhanget. Träning är en av de faktorer som bestämmer insulinkänsligheten och i vilken grad blodet kommer ut i musklerna. Genom träning ökar blodflödet och syresättningen samt insulinkänsligheten. Träning minskar alltså behovet av insulin och glukos i blodet.
* I princip blir alla kolhydrater till slut glukos (blodsocker) i kroppen. Undantaget är fruktos som av levern även kan omvandlas till triglycerider, alltså fett."

Svårt med träning för mig just nu men undvika socker eller kolhydrater kan jag göra. Det finns tabeller där man kan läsa av vilken procent kolhydrater som ingår i olika livsmedel.

Så i helgen har jag bakat mitt första bröd baserat på LCHF. Jag bytte då ut mandeln och hasselnötterna mot solroskärnor och pumpafrön, då de innehåller färre kolhydrater. Mycket gott. Vi har också ätit blomkålsmos som innehåller få kolhydrater. Det är ingen större förändring mer än att jag undviker bröd. Pasta, potatis och ris har jag redan skippat för det mesta.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...